Het uitkiezen van edelstenen

Gepubliceerd op 30 augustus 2024 om 12:02

Het uitkiezen van stenen hoeft helemaal niet ingewikkeld en volgens een stappenplan te zijn. Als een steen je aantrekt door haar kleur, vorm of grootte dan kan het zo simpel als dat zijn. Echter zijn er ook andere aspecten die je kan overwegen bij het uitkiezen van een steen en hieronder zet ik ze voor je op een rijtje:

Als je gaat zoeken naar de juiste steen is het van belang om te kijken bij welke groep deze steen hoort, en voor welk doel er een steen gezocht wordt. Elke steen is uniek, en heeft een eigen werking.

Heldere stenen horen bij de geest.
Doorschijnende stenen horen bij het gevoel.
Dichte stenen horen bij het stoffelijk lichaam.

 

De belijning van stenen bepalen de stroming van de energie en vormen een belangrijk kenmerk van de aard van de betreffende steen.
Grillige lijnen werken doorbrekend en zijn goed voor mensen die behoefte hebben aan doorbreking van bijvoorbeeld kortzichtigheid, wantrouwen of starheid.
Regelmatige lijnen zijn rustgevend, helpen om rustig in beweging te komen, stapje voor stapje te groeien, en werken harmoniserend.
Wilde vlekken zijn onrustig van werking en alleen goed voor stabiele, evenwichtige mensen. Voor hen kunnen ze heel inspirerend zijn.

Verticale insluitsels geven een goede verbinding tussen aard- en geestkracht; voeren overmatige spanning in de energievelden af en voeren nieuwe energie aan.
Horizontale insluitsels houden de energie van de drager in balans, verbinden gevoel met verstand.
Kriskras insluitsels werken doorbrekend en zijn dus goed om vicieuze cirkels te doorbreken.

 

Er zijn vele soorten kristalvormen, maar ze zijn allemaal afkomstig van de zeven hoofdvormen.
Hexagonale vorm: te herkennen aan een zeszijdig prisma. De hexagonale vorm is een vorm die een sterke stroming heeft met boven en beneden, en door zijn zeskantige vorm ook veel lichtkracht heeft.
Tetragonale vorm: kristallen die twee assen hebben die even lang zijn maar de derde is ongelijk aan de andere twee. De tetragonale vorm heeft twee piramides met daartussenin een recht vlak. De piramides staan als het ware 'op de aarde' en laten zien dat als we de aarde als middelpunt zien en stevig op die aarde staan, we ons kunnen ontwikkelen zowel in ons aardse als in ons geestelijke bewustzijn.
Trigonale vorm: een driehoeksvorm. Trigonale vormen kunnen ook hexagonale tafels hebben die niet alle even regelmatig van vorm zijn. De trigonale vorm is een driehoeksvorm die evenwicht uitdrukt. Is er een hexagonale piramide aanwezig, dan kan deze vorm heel goed benut worden om energie naar een bepaald punt te richten.
Kubische vorm: een regelmatig viervlak, een kubus. De kubische vorm drukt stabiliteit uit. Het is een sterke vorm die het mogelijk maakt om standvastig en duidelijk in de eigen kracht te blijven (of te komen). Ook is het een vorm die inspireert om iets concreets te 'bouwen'. 
Rombische vorm: drie ongelijke assen die kaarsrecht op elkaar staan; allerlei vormvariaties zijn hiervan het gevolg. 
Monokliene vorm: drie ongelijke assen waarvan er twee scheef op elkaar staan, de derde as staat recht op het vlak van de andere twee assen.
Trikliene vorm: drie ongelijke assen die ook nog scheef op elkaar staan. 

De octaëder bestaat uit twee piramides die tegen elkaar aan gegroeid zijn. Deze vorm heeft veel lichtkracht en symboliseert volmaaktheid en evenwicht. Octaeders helpen om in verbinding te komen met het innerlijke hogere bewustzijn.

Rood-Geel-Oranje: activerend

Blauw en paars: kalmerend

Groen: harmoniserend

 

Zoals ik al zei hoeft het zeker niet zo moeilijk. Je kan uiteraard ook een steen kiezen op intuïtie. Welke steen trekt je aan en hou het vast en sta bij jezelf even stil of dit voor jou goed voelt of niet.

Tegenwoordig is over heel het internet genoeg informatie te vinden over de werking die edelstenen hebben, welke bij een bepaald sterrenbeeld hoort en zelfs welke steen bij welke chakra hoort. Mocht je nieuwsgierig zijn naar meer info over de edelstenen raadt ik je zeker dit boek aan:

Edelstenen en kristallen dienen als ondersteuning en zijn geen vervanging voor een dokter. Heeft u klachten? Zoek dan altijd hulp bij uw huisarts.